Léto mrtvých

 
 
Autor: Gregory Hughes
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 263
Rok vydání: 2014/ČR
Vázaná s laminovaným potahem
 

První dojmy

Asi bych si sama za sebe knihu nevybrala, i když jsem na ni koukala, ale nakonec mi ji ukázala i knihovnice s tím, že je to spíš pro kluky, je tam dost krve, ale že by se mi nejspíš líbila. Takže jsem si ji vzala domů s očekáváním o co vlastně půjde. Nebála jsem se toho, že to možná bude řež. Měla jsem doporučení od knihovnice, tak jsem si říkala, že to bude asi dobrý.

 

O autorovi

 

Gregory Hughes se narodil v Liverpoolu, osmé dítě v rodině devíti. On byl vyloučen ze školy a poté poslán do domova pro vzpurné chlapce, kde on strávil nějaký šťastné časy. 

 

Anotace -děj

 

Šestnáctiletý Jukio je mistr v kendó, tradičním japonském boji s mečem. Je léto a Jukio si užívá s kamarády, dvojčaty Hirošim a Miko. Jenže najednou se všechno zlomí. Dvojčata spáchají sebevraždu a ukáže se, že je k ní dohnala jakuza, japonská mafie. Jukio bere do ruky meč a začíná se mstít. Začíná krvavé léto, které otestuje jeho oddanost, odvahu i zdravý rozum. V druhém románu Gregoryho Hughese se střídá dechberoucí akce s až dojemnými momenty, které čtenáře nutí k zamyšlení, kam až člověka dovede touha po spravedlnosti. Nebo možná po pomstě, kdo ví?

Postavy

Jukio - mistr v kendó, odvážný, toužící po spravedlnosti (podle mě mu někdy během léta totálně hrábne)

Miko a Hiroši - milá dvojčata, kamarádi Jukia, Miko krásně zpívá, oba mají rádi svět, jsou přivětiví, spáchají sebevraždu

 

Můj názor

Tahle knížka ve mě vyvolala hodně silné pocity. Většinou však byly dost negativní. Nerada bych prozradila děj těm, kteří knížku ještě nečetli. Pro začátek bych uvedla, že by se ta knížka mohla jmenovat třeba i "Sériovým vrahem bez výčitek". Nejspíš jsem nějaká divná a moc mravní, ale ta knížka mě nehorázně rozčilovala.Trvalo strašně dlouho, než se alespoň trochu rozjela. Možná tak prvních 30 stránek jsem musela vynaložit opravdové úsilí, aby se prokousala dál. Po tomto kritickém místě se ale zase knížka četla dobře. A pak přišla další rána. 

Nepochybuji o tom, že přijít o své nejbližší přátele musí člověka hodně zdrtit a rozesmutnit a taky ho to asi dost pozmění. Jenže tenhle kluk Jukio se z toho dokonale zbláznil, stál se z něj totální cvok. Prostě vzal meč a začal kolem sebe vraždit bez rozmyslu úplně každého, kdo měl jakkoliv malinkaté spojení se zločineckou mafií jakuzou. Když to zprůměruju, tak to denně byli tak dva lidi. Jakuza páchá dost hnusný věci a donutila k sebevraždě Jukiovy přátele, ale pro mě to pořád není důvod, aby vzala meč, řekla si, že jsem samuraj a musím pomstít smrt svých kamarádů a pak běhala po městě a vraždila nejen členy jakuzy, ale i ostatní, kdo se mi náhodou připletli do cesty při páchání mého zločinu. Nejhorší bylo, že to neprovázel jakýkoliv náznak viny. Zabít člověka není dobrý! Navíc to autor psal tak, že jsem si říkala, jestli to není úplně normální a jestli to není náplní celé knížky, že tam hlavní postava bude běhat s mečem a vraždit. Kdyby alespoň dal důraz na nechutné činy jakuzy, ukázal, jak je strašně špatná... A zašlo to opravdu daleko... Dalo by se říct, že s každou vraždou rostla "chuť" na další. Koho zabil pak, tomu jsem zkrátka nedokázala uvěřit. V postatě se stal tím (nebo ještě možná něčím horším), co zabilo jeho kamarády.

Ke cti slouží závěr. Jukia zadrží policie a on si uvědomí, co páchal za hrůzy, koho všechny (i nevinné lidi, kteří neměli s mafií nic společného) zabil, uvědomí si, že není žádný samuraj. Nechci vám prozradit, kdo kolem něj zemře, ale veřte, že to jsou skoro všichni. Fajn, i když si uvědomil, že dělal špatné věci, pořád mi to přišlo málo. Jen tak okrajově, nedostavil se pořádný a oprávněný! pocit viny za ty kruté skutky (ta ........! Jak ji mohl zabít????). Vlastně mi přišlo, že se docela ospravedlňoval, a že to skoro vypadalo, že si myslí, že je ve vězení neprávem. A navíc mu jeho přeživší nejbližší odpustili,  jako by nezabil 20 lidí. Přitom ten kluk byl taková svině (jak se ze začátku choval ke své sestřenici...)! Ok, asi jsem příliš mravní, ale... Ten kluk se zbláznil a nikde to tam nebylo pořádně zmíněný.

Aby taky knihu něčím pochválila, musím říct, že vlastně byla docela čtivá.

Hodnocení

Obálka

60%

Kniha

35%

Nejde o to, že by byla třeba kniha špatně napsaná, ale ten příběh se mi prostě příliš příčí, abych ho dokázala přehlížet a říct si, že je to jen smyšlený příběh.

Všechny díly

Diskusní téma: Léto mrtvých

Kendo

NaeNae 13.07.2021
Knížku jsem si koupila v levných knihách. Nedočetla jsem to…. Jakožto člověk co o kendu něco málo ví tak si rvu vlasy hned po první stránce “den mých 14 narozenin…. Můžu skládat 6. dan” (to je prostě pitomost) - nicméně možná to vysvětlí někde později v knize, k tomu už jsem se nedopracovala. A po přečtení recenze asi ani nechci :D zní to jako magořina.

Zaujalo mě, že je kluk kendista tak jsem po tom šmátla no. Nicméně je zajímavý, že odbornou konzultaci poskytoval klub Kyumeikan, který vlastně pomohl při vzniku dnešního kendo klubu v Hradci :)

Názor

Eliza 06.06.2014
No, popravdě to nevypadá jako něco, co si přečtu. Obálka známá, ale děj mě neoslovil. Asi to nechám být. Nicméně recenze se mi líbila a svůj názor na knihu jsi moc hezky popsala :) Těším se na další recenze a doporučení na knížky k přečtení :)

Re: Názor

Eliz 15.01.2015
Když má člověk negativní názor, to se mu to popisuje hodně dobře :D

Nemesis Moriko 06.06.2014
Kniha mě svým názvem zaujala, a taky mě hned upoutalo to, že hlavní postava je mistrem v Kendó. Vypadá to moc zajímavě, i přes tvou poněkud negativní recenzi=)

Re:

Eliz 15.01.2015
samotný nápad je podle mě zajímavý, i zasazení děje do Japonska. To zpracování už je takové... no nevím, někomu to nevadí, mě ale vyloženě nesedlo :)

Lissa 04.06.2014
No, tak já jsem si tu knížku chtěla přečíst, protože to vypadalo jako něco jinýho než knihy s tématikou strkání jazyků do krku a vyměnování slin, které se mi v té době četla.
Měla by být v knihovně, doufám, že je volná, protože bych si ji v létě ráda přečtla... =)

Re:

Eliz 04.06.2014
To je dobře, že jsem tě touhle recenzí neodradila. Vlastně ta knížka samotná je velmi povedená, spíš jde o to, jak se tam s naprostým klidem nahlíží na jisté věci... Tak nevzrušeně... Jo zabil jsem toho a toho... Pohoda. Každopádně si knížku klidně přečtěte, je to jenom na vás :)

Přidat nový příspěvek