Scarlet

 
Autorka: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont (?)
Počet stran: 456
Rok vydání: 2013/ČR
Díl: 2. (předchozí díl - Cinder)
Brožovaná

 

 

První dojmy

Obálku jsem si skoro zamilovala. Strašně moc se mi líbila, navodila dojem kvalitní knihy. Ta anglická verze obálky mě rozhodně nezaujala, česká byla mnohem lepší. Co to tu plácám? Prostě jsem od knihy očekávala fakt hodně, úplně celá rozechvělá jsem otevírala knih, četla první stránku.

 

O autorce

Marissa Meyer je "romanopisec". Narodila se ve USA ve státě Washington před třiceti lety.

 

Anotace - děj

 

Když Byla Scarlet Benoitová malá, opustili ji oba rodiče a byla poslána na vychovávání k babičce. Nyní je jí osmnáct a je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jedinou blízkou bytostí na světě.
Až do dne, kdy babička náhle zmizí a Scarletin život se obrátí vzhůru nohama. O dva týdny později se Scarlet snaží vydělat si na živobytí na jejich malé farmě, když vtom se objeví její ztracený otec, zbitý a blouznící. Scarlet se od něj dozví, že ho mučil jakýsi gang samozvaných strážců pořádku... který dosud stále drží v zajetí Scarletinu babičku. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, který navštěvuje místní hospodu. Ačkoli se Scarlet je nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, z něhož čpí potíže na sto honů, ví, že potřebuje Vlkovu pomoc, aby našla únosce své babičky. To ale ještě Scarlet netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly...

 

Postavy

Z předchozího dílu: Cinder - nenápadná, tichá, ale cílevědomá a přemýšlející dívka, částečně kyborg, která žije u macechy a nevlastních dcer a musí pro ně pracovat jako mechanička.

Kai - princ Východního králoství, na trhu se setká s Cinder, když chce opravit androida, ona se mu zalíbí, pozve ji na ples

Z tohoto dílu: Scarlet - výbušná dívka, která dřív koná, než myslí, energetická, v podstatě se zakouká do Vlka.

Vlk - tajemný, plachý, před lidmi bojácný, ale zároveň odvážný, zamiluje se do Scarlet, ale neví, co s těmi to city dělat, takže je trochu neohrabaný, často Scarlet zradí.

Kapitán Thorne - upovídaný, sebevědomý, drzý hezoun a zloděj, který si dává záležet na tom, aby se do něj zakoukala každá slečna na potkání

 

Můj názor

Musím přiznat, že mě kniha vůbec nijak nezklamala oproti prvnímu dílu, naopak byla ještě lepší a promakanější. Pravda je, pokud mohu srovnávat s Cinder, že děj se začal rozvíjet pomaleji, ale celkově kniha byla nabitější událostmi, méně hluchých míst. Tedy chtěla jsem tím říct, že kniha nikde rozhodně nestála, pořád se jelo dál a dál, pořád se něco dělo. Ačkoliv dílo nebylo v ich formě, což jsem u Cinder očekávala rozhodně a ve Scarlet bych to taky předpokládala, přijde mi, že jazyk a text byl velmi čtivý. Trochu jsem se bála, že mě kniha zklame, jelikož jsem od ní očekávala jen to nejlepší. Taky mi dělalo vrásky, jestli se pořádně zorientuji v hned několika dějových liniích. Bez problému. Ani jednu dějovou linii autorka neprotahovala, pravda, ten začátek z útěku Cinder z vězení mě zrovna nebavil, ale jinak samé napětí a akce. 

Další plusové body autorce za to, že se jí povedlo vytvořit dvě rozdílné postavy: Na jedné straně klidnou Cinder, na druhé straně výbušnou Scarlet. Rozhodně se nedaly splést. Královna Levana nyla pravou zápornou postavou, jelikož u mě nevzbuzovala vůbec žádné sympatie, což se mi u některých záporáků stává.

A navíc Vlk. Vykreslení postavy na jedničku s hvězdičkou. Ta jeho plachost, ale zároveň odvážnost. To, když si nedokázal poradit s city ke Scarlet (to bylo roztomilé). Prostě kvůli němu byla knížka ještě lepší. 

Vlastně musím dát veliké plus za postavy. Ti "správňáci" byli dostatečně sympatičtí, aby si je čtenář oblíbil a "záporáci" byli zase dost záporní. Navíc mám vážnou slabost pro mužské hrdiny knihy. Ať Kai, nebo Thorne (:3), nebo Vlk (:333). Všichni byli úžasní a hlavně od sebe odlišní. Thorne mě bavil.

Zkrátka Cinder mi připadala místy taková jiná, vyměněná, jiná než v předchozím díle, autorka se spíš soustředila na charakter Scarlet, nebo jsem z prvního dílu Měsíčních kronik o Cinder získala jinou představu. Jinak knížka naprosto, naprosto úžásná, na fantasy realistická a já nevím co. Hlavně tam všechno krásně zapadalo do sebe.

 

Hodnocení

Obálka

99%

Kniha

100%

 

Všechny díly

Diskusní téma: Scarlet

nroovy.wordpress.com

NikaRoovy 17.06.2014
Na Měsíční kroniky už si dlouho brousím zub. Tvá recenze mi to rozhodně nevymluvila, naopak. Musím se k sérii dostat co nejdřív, vypadá to doopravdy skvěle.
Moc pěkná recenze. :)

Re: nroovy.wordpress.com

Eliz 15.01.2015
Moc děkuji, určitě si Měsíční kroniky přečti, je to úžasná série :)

:)

Nemesis Moriko 24.05.2014
Páni! Tu knihu jsem včera dočetla xD mám stejný názor jako ty.. kniha je opravdu promakaná a všechno ;) mě osobně více bavily části z pohledu Cinder ale i tak byla kniha úžasná!:) a obálka je nádherná!:))

Re: :)

Eliz 14.09.2014
Možná to vyznělo tak, že se mi scény s Cinder nelíbily vůbec, ale pravda je, že se mi pak vážně zalíbily a to kvůli kapitánovi Thornovi. Úžasná postava!

Přidat nový příspěvek