Měsíční nej - říjen

Tak se měsíc s měsícem sešel a s nástupem listopadu tu je i nové měsíční nej, které nám přináší kompletní zhodnocení všech knih, které jsem za tento podzimní měsíc přelouskala.
 
Tentokrát jsem přečetla 7 knih a rozdělit je do dvanácti kategorí mě vážně potrápilo, protože většina z těch šesti jsou vážně povedené knihy. A které to vůbec jsou:
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Všechny barvy země (Beth Revisová) Manon Lescaut (Vítěslav Nezval), Město Ember 
(Jeanne DuPrauová), Mrazivé léto (Manuela Martini), Kovbojové a vetřelci (Joan Vinge), 
Mayské proroctví (Christy Raedeke), Hobit aneb cesta tam a zase zpět (J. R. R. Tolkien)
 
 
 
 
 

Nejlepší kniha

 
Není pochyb o tom, že poslední díl se autorce velmi povedl. Rozhodně se dá považovat za nejlepší za celou sérii. Beth Revisová totiž sází především na náhlé a neočekávané vzraty a odhalení. Vítězství téhle knihy ale není absolutní, na paty jí šlape Hobit a Kovbojové a vetřelci, ale nakonec jsem se rozhodla zvolit tyto knihy v jiné kategorii.
 
 
 
 

Nejslabší kniha

 
V této kategorii to bylo naopak docela jasné. Mrazivé léto mě prostě nedokázalo ničím zaujmout, celý příběh byl až děsivě předvídatelný a ze slibovaného thrilleru toto moc nebylo. Kromě toho mi autorka byla hodně nesympatická. Rozhodně nedoporučuji. (moji recenzi na Mrazivé léto naleznete zde
 
 
 
 

Nejlepší rozzuzlení/konec

 
 
Tohle je bez debat. Ač jsem věděla, že rozzuzlení bude nepředvídatelné a fenomenální, přesto mě autorka dokázala překvapit ještě víc, než je to vůbec možné. Nikdy, ale opravdu nikdy nevěřte tomu, že máte v příběhu jasno. Tady si nemůžete být jisti do poslední stránky.
 
 
 
 

Nejhorší rozzuzlení/konec

 
D*bilnější rozzuzlení si autorka snad nemohla ani vymyslet. Upřímně, celou dobu jsem přesně věděla, kam děj směřuje, kdo je kdo, kdo je viník, jaký má motiv. A autorka mě prostě v ničem nepřekvapila. Kromě toho jsem se ani na konci nedočkala některých vysvětlení. Moje recenze na databazeknih.cz je zde
 
 
 
 

Nejhezčí obálka

 

Nakonec jsem zvolila obálku Kovbojů a vetřelců, ačkoliv Všechny barvy země, Mayské proroctví i Hobit této knize hodně usilovně šlapou na paty. Mě se na obálce především líbí sladění barev. Všechny barvy země se už takhle umístily v mnoha kategoriích, takže dávám možnost vyniknout i jiné knize.

 

Nejhorší obálka

 
A je tu zase Mrazivé léto a opět se mu dostalo negativního hodnocení. Mně se prostě nelíbí slazení té modré a červené růže, vůbec se tyto dva prvky k sobě nehodí podle mě a celkově pak obálka působí křečovitě.
 
 
 
 
 
 

Nejočekávanější kniha

 
 
Awww, Hobit! :33 Nehorázně jsem se těšila, až budu moci jít do knihovny a půjčit si Hobita dobře ukrytého na tajném místečku, aby mi ho nikdo za ten týden nezval :D :D Ok, jenom jsem ho schovala do police za ostatní knihy...
 
 
 
 

Hrdina měsíce

 
A zase je tu kniha Hobit aneb cesta tam a zase zpět. A jako hrdinu za měsíc říjen jsem zvolila pochopitelně Bilba Pytlíka - sympatického hobita s pořádnou dávkou štěstí a odvahy. Já na jeho místě... To by trpaslíci rozhodně nedoputovali až k Hoře a nezískali poklad zpět (nejspíš bych skončila už v té jeskyni s Glumem :D)
 

Hrdinka měsíce

 
Ačkoliv se našli chvilky, kdy mi Caity nesympatická, rozhodně si zaslouží být vyhlášená jako hrdinka měsíce, protože ty věci, které v knize dělala, jak se postavila čelem svému nelehkému úkolu... Na to je potřeba hodně odvahy.
 
 
 
 
 

Pár měsíce

 
Je skoro až logické, že párem měsíce se stavá Manon Lescaut a rytíř De Grieux. Ta záletná Manon a ten oddaně milující De Grieux. I přes nevěry Manon spolu zústanou až do úplně (Manonina) konce. Manon mi byla sice po celou dobu hodně nesympatická a vůbec jsem nechápala, proč to s ní De Grieux neskoncuje, ale byl by skoro hřích tyhle dva opomenout :D
 
 
 

Největší překvapení

 
Právě Město Ember je hodné této kategorie, protože upřímně jsem od knihy neměla moc velké očekávání, považovala jsem ji spíš za knihu pro čtenáře mladší, ale nakonec mě kniha velmi překvapila, protože se dobře četla, děj byl celkem napínavý a měl spád. U knihy jsem se nudila možná na začátku, pak mě kniha ale začla velmi bavit.
 
 
 
 

Nejčtivější kniha

Nejčtivější knihou se stává Město Ember. Proč? Vysvětlení máte o kousek výš :)
 
 
 
 
 
 
 

A co vy? Jaké jsou vaše názory na tyto knihy?

 
 

Diskusní téma: Měsíční nej - říjen

Komentář

Zoey 15.11.2014
Moc krásně napsáno, početla jsem si :¨) Zbožňuju sérii Beth Revisové, a taky Hobita. Ostatní knihy neznám, ale vypadají zajímavě, třeba Kovbojové a vetřelci- myslím že jsem někde četla recenzi.
Ale rozhodně je to pěkný projekt. Jak já miluju knížky! :3

Re: Komentář

Eliz 08.12.2014
Souhlas! Série od Beth Revisové je úžasná! A Hobbit taky! ♥
Že jo? Láska na celý život :D

:D

warca 08.11.2014
Manon :D ! Už se nemůžu dočkat knihy Všechny barvy země! A myslím, že jsem po přečtení Mrazivého léta nebyla tak negativně hodnotivní jako ty :D

Re: :D

Eliz 08.11.2014
Všechny barvy země je určitě skvělá knížka! No, Mrazivé léto mě vážně zklamalo, hlavně tím, že mě ničím nenadchlo...:/

Přidat nový příspěvek