Legenda

 
 
Autorka:Marie Lu
Nakladatelství: Cooboo
Počet stran: 279
Rok vydání: 2013/ČR
Díl: 1.
Vázaná s laminovaných potahem
 

 

První dojmy

Obálka mi zrovna dvakrát hodně věcí neřekla, přesto jsem věděla, že to bude skvělý příběh. V knihovně jsem po ní hmátla, nerozmýšlela jsem se dlouho, koneckonců už jsem si ji nějakou dobu chtěla přečíst. Moc se mi líbil název první části: Chlapec, který šel za světlem. Pak už jsem jen věděla, že mě kniha bude bavit. Dystopie. Tak co byste čekali.

 

O autorce

 

Marie Lu se narodila nedaleko Šanghaje. Později však začala studovat v USA na Univerity of Southem  California a přestěhovala se do kalifornské Pasanedy. Předtím, než začala psát knihy na plný úvazek, pracovala jako umělecký ředitel ve společnosti věnující se vývoji videoher. Píše knihy pro mladé, hlavně dystopie.

 

Anotace - děj

Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky.


Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu. 

 

 

Postavy

Day (Daniel Altan Wing) - rebel, kterého Republika nemůže zkrotit, hledaný zločinec pohybující se za hranou zákona, přesto nikoho nikdy (zatím) nezabil, hbitý, inteligentní, odvážný, dělá si starost o rodinu

June - stejně inteligentní, hbitá a pohledná dívka s pozorovacím talentem, narozdíl od Daye má našlápnuto opravdu vysoko, je "zázračné dítě Republiky", všímavá, hodnotící, kalkulující, silná osobnost

 
 

Můj názor

Jako obvykle jsem si představovala, že se děj bude ubírat jiným směrem. To, že se do sebe hlavní hrdinové zamilují a párkrát si vymění sliny, pro mě bylo obrovský překvapení, ale nakonec jsem to skouskla a vlastně jsem byla za trochu romantiky ráda. 

Autorka zvolila opravdu zajímavý způsob vyprávění. Jednu kapitolu vyprávěl Day v ich formě, další kapitolu vyprávěla zase June taky v ich formě. Nepřišlo mi, že vypráví nějak odlišně, aby bylo vidět, ano, tak tohle je postava June a její charakter. Občas jsem měla tudíž pocit, že pořád vypráví ten jeden. Nicméně tímto střídáním autorka docílila toho, že jsem jako šílenec musela číst dál, abych se dozvěděla, jak to bude pokračovat. V příběhu nechyběla spousta náhlých zvratů, všechno do sebe v závěru krásně zapadlo.

Moc a moc mě štvala smrt jedné postavy (nebudu říkat, které kdybyste ještrě náhodou Legendu nečetli). To fakt musel na to zatracený popraviště místo Daye?

Dystopických knížek jsem přečetla docela dost a měla jsem strach, aby se Legenda v něčem s ostatními nepodobala. Pravda, děj v dystopii je většinou předvídatelný, přesto mě Legenda překvapila. A myslím, že většinou i mile. Dokonce mám dojem, že jsem truchlila na těch správných místech. Líbilo se mi, jak autorka dala proti sobě absolutní protiklady, které postupně nalézají, že to tolik mají společného, že je ani botaství a několik příček v pyramidě společnosti naprosto neodlišuje. Zkrátka Legenda je moc fajn čtivá knížka.

 
 

Hodnocení

Obálka

70%

Kniha

90%

 

Všechny díly

Obálky knih jsou zároveň odkazem na příslušnou recenzi.

Diskusní téma: Legenda

Syn-Coll in comestic.

tcsgroupw 15.07.2022
Palmitoyl tripeptide-5 triflate is a component of cell transduction, and promotes the production of collagen. It is commonly used in anti-aging and anti-wrinkle cosmetics.

:)

All 21.07.2014
Tedá: do knížky bych vůbec neřekla, že je dystopická. Působí tak nějak detektivně. :D Ale zní to skvěle - odlišně od ostatních dystopií. Osobně nemám ráda dvojpohledové knížky - ztrácím se v nich, pokud to není výrazně odlišeno. Uvidím.
Jinak skvělá, Skvělá recenze!!! :)

Re: :)

Eliz 15.01.2015
Detektivně? Páni, to mě vůbec nenapadlo :D Dvojpohledové knížky, to je ještě v pohodě, když si vezmu třeba Dech (tři pohledy) či dokonce Prvních sto (čtyři pohledy). To už je pak vážně na zabití...
Moc děkuju :)

Názor

Eliza 30.05.2014
Tahle knížka mi leží doma už delší dobu a četla jsem ji tak z půlky, ale v podstatě souhlasím. Legenda je dobrá, ale vzhledem k tomu, že jsem ji dostala "protože mám ráda Hunger Games", tak v tomhle srovnání by dostala hodnocení nižší. Ale nic není stejné a i tahle kniha má svůj osobitý ráz. Doufám, že ji brzy dočtu, i když...znám se xD
Mimochodem, moc pěkná recenze :)

May Green

www.maydi-story.blog.cz 29.05.2014
Ahoj Eliz, o tvém zájmu o spřátelení vím už delší dobu, ale stále jsem nenacházela čas si tě přidat a napsat ti... No, konečně jsem se k tomu dostala. Jsem moc ráda, že sis náš blog našla a zalíbil se ti. Tvoje stránky jsem zatím prolítla jen v rychlosti, ale o víkendu si vše tady prohlédnu důkladněji. První dojem je tedy skvělý. :)

Jinak k recenzi, o Legendě uvažuju, že si přečtu, již delší dobu... Podle mého nabitého kalendáře (čtení knih) :D teoreticky bych na ni měla volno v létě :D Tak snad se mi to povede a Legendu si konečně přečtu. Mám ráda tenhle styl a taky když se střídají pohledy... je to příjemné oživení děje.

.

Nemesis Moriko 27.05.2014
Mi osobně se legenda do ruky ještě nedostala, ale už dlouho si ji chci přečíst :) Dystopie mám moc ráda :3
Zajímavá recenze!:)

Přidat nový příspěvek