Já, pisálek 5

5) (podčást) >>> žánr
- Jaký žánr příběhů obvykle píšeš?
- Držíš se striktně jednoho žánru, či žánry střídáš?
- Je nějaký žánr který vysloveně nemáš rád/a?
- Co mísení žánru, děláš to často, že spojíš několik žánrů dohromady?
- Většina lidí píše stejný žánr, který nejraději čte - a poslední dobou je velmi oblíbený dystopický žánr. Napsal/a jsi někdy nějakou dystopii či se k tomu chystáš?
 
 
- Jaký žánr příběhů obvykle píšeš?

To, jaký žánr píšu, se hodně odráží od toho, co čtu. Musím se přiznat, že výběr žánrů, které píšu, se poslední dobou hodně změnil. Je to hodně o fantasy žánr. Tím jsem tak začínala, když jsem psala první povídky na blog a teď se to také ještě držím, i když už trochu méně. Fantasy žánr mě přestal postupně lákat a možná to bylo tím, že jsem částečně přesidlovala k sci - fi a to hlavně k dystopie, která momentálně zažívá obrovský úspěch, řekla bych.

Pokud se ale podívám na svoje povídky zveřejněné na blogu, dystopie tu moc není, za to fantasy vede na plné čáře. Z dystopie je tu možná tak kapitolovka Jsme jen loutky a jednorázová povídka Rok 3001, která by se spíš dala zařadit k sci - fi. To samé platí i o kapitolové povídce Polozemě, která však mixem jak fantasy, tak i sci - fi a okrajově i dystopie. Přesto jsem kapitolovkou JJL úplně zahlcená, pracuji na ní nejvíc, takže se mi zdá, že jedu hlavně na dystopii. Sem tam se dokonce snažím sepsat thrillerovou povídku, příkladem může být Sebevrah.

Jenže poslední dobou bych se ráda zase vrátila k fantasy, vymyslela si nějaký krásný nový svět a něco sepsala. Třeba nějak svět s draky. Ale práce s JJL máš až nad hlavu, takže to teď asi zůstane u psaní dystopie.

Dál bych zmínila, že poslední dobou mám opravdu příšerný zvyk tahat do svých povídek nějakou tu kapku romantiky. Ano, jsem tím dokonale posedlá. Když trochu odbočím, co se týče knih, čím dál tím více vyžaduji, aby v nich nějaký ten nádech romantiky byl :D 

- Držíš se striktně jednoho žánru, či žánry střídáš?

Z toho všeho plyne, že píšu tedy fantasy, sci - fi a dystopii (s lehkými romantickými prvky :D). A z toho plyne, že žánry docla střídám, ale není to tak, že jednou tenhle a jednou tenhle. Je to spíš takové období, kdy mám chuť se věnovat zrovna dystopii, pak se ale vrátím k fantasy. A jelikož jsem zvědavý člověk bažící po nových věcech, ráda bych někdy zkusila i jiný žánr. Třeba nějakou čistě detektivní věc

- Je nějaký žánr který vysloveně nemáš rád/a?

No, tedy ono mi na žánru vlastně ani tak nezáleží, když čtu nějakou knihu. Jistě žánr také rozhoduje, jestli si knihu koupím nebo půjčím, ale klidně můžu číst fantasy a nebude se mi to vůbec líbit. Žánr rozhoduje, ale ne zcela. Pokud je ovšem něco, co vážně nesnáším, pak jsou to dívčí romány. Nic takového bych v životě nenapsala.

- Co mísení žánru, děláš to často, že spojíš několik žánrů dohromady?

Asi ano, občas se mi stane, že povídka nepatří pouze do jednoho žánrů, ale hned do několika, ale není to tak častý jev a navíc to není zcela zamýšlené. Když mě něco napadne a něco vymyslím, je mi vlastně vcelku jedno, jaký to je žánr. O to se zajímám až později.

- Většina lidí píše stejný žánr, který nejraději čte - a poslední dobou je velmi oblíbený dystopický žánr. Napsal/a jsi někdy nějakou dystopii či se k tomu chystáš?

Přesně já jsem ten typ, který píše stejný žánr, který zrovna čte :D A co se týče dystopie, k té už jsem se vyjadřovala. Zrovna teď usilovně pracuji na Jsme jen loutky.

Diskusní téma: Já, pisálek 5

Nemesis "Neminka" Moriko 13.07.2014
Dívčí romány.. brrr :D
JJL se mi moc líbí, píšeš moc zajímavě :)

Re:

Eliz 18.07.2014
Děkuji :D A s dívčími romány souhlasím :D

Lissa 11.07.2014
Četla jsem pár kapitol Sebevraha a moc se mi líbil. Myslím si, že má talent na psaní. ;)
Já sice tak píšu, sice na to není čas, ale naprosto s tebou ohledně toho dívčího románu . =D

Re:

Eliz 11.07.2014
Děkuju moc. Možná tam nějaký ten talent bude :D
Dívčí romány... Podle mě je to pořád to samý a pořád je to o ničem :D

Přidat nový příspěvek