Nový trend?

Tohle téma úplně nesouvisí s recenzí knížek, ale s takovou často opakovanou zvláštností, které jsem si všimla při čtení knih.

Ale nyní k věci. V poslední době jsem si při čtení různých knih všimla, že autoři s oblibou používají jako povolání rodičů hlavních hrdinů buď archeologii nebo její různá odvětví. Momentálně si vzpomenu na tři knížky, kde tomu tak bylo: Mayské proroctví, Série knih Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela, trilogie Rudá pyramida a zajisté mnoho dalších.

Proč je to právě archeologie?

Myslím si, že je to naprosto ideální pro neposedné hrdiny, kteří přímo musí lačnit po nějaké lumpárně nebo dobrodružství, aby mohl vzniknout nějaký pořádný příběh. Zatímco rodiče jedí po světě a zrovna se hrabou v písku někde v Egyptě, děti - hrdinové mají v podstatě volnou scénu k působení. Nebo je tu také možnost, že děti jezdí s rodiči k různým nalezištím. Úžasná místa k odehrávání děje. Takové pyramidy v Egyptě, Machu Pichu v Jižní Americe, katakomby v Paříži a spousta dalších světoznámých památek jisté navodí lepší atmosféru.

Já osobně proti tomuto "trendu" nic nemám. Chvíli jsem uvažovala, že i rodiče mých hrdinů budou právě archeologové: Krásně se uklidí z pódia a hlavní postavy mohou začít pracovat. Navíc tak nějak plánuji, že kromě spisovatelství se budu věnovat i právě archeologii.

To je vše k archeologii v knihách....

 

Eliz

 

Diskusní téma: Nový trend?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek